22-09-2021

SOEPP: je hipste vriendin en liefste oma tegelijkertijd

Bij restaurant SOEPP is iedereen welkom. We zijn in gesprek met Sophie van der Horst van SOEPP: de vrolijke eigenaar van hét vegetarische restaurant van Alkmaar. Een bijzonder concept dat past bij het unieke project Cascade. Benieuwd naar haar verhaal? Lees snel verder!

Hoe lang bestaat SOEPP?
Ik ben 7 jaar geleden begonnen met SOEPP. Eigenlijk begon ik simpelweg met een grote tafel hier in het midden, met twee grote pannen soep. En als het op was, dan was ik klaar voor die dag!

Zo te zien zijn jullie nu een stuk groter?
Ja, eigenlijk is het beetje bij beetje gegroeid. Sinds september vorig jaar is het gedeelte hiernaast erbij gekomen. Ook heeft SOEPP nu een B&B en hebben we drie kamers die we verhuren. Oh, en de achterkant hebben we er ook nog aangebouwd. Je kunt wel zeggen dat we nu echt een restaurant zijn geworden. Je kan hier terecht van ontbijt tot diner. Je bent de hele dag welkom!

Als je hier binnenloopt, zie je meteen dat jullie een bijzonder restaurant zijn. Kan je iets meer vertellen over het concept van SOEPP?
Allereerst zijn we volledig vegetarisch. De basis van elk product is daarbij ook plantaardig. We hebben verse producten, die drie keer per week gebracht worden door een biologische groothandel. Zij halen hun producten weer bij lokale boerderijen in Noord-Holland.

Iets anders wat meteen opvalt als je binnenkomt, is de vintage inrichting die ook te koop is. Hoe is dit ontstaan?
Eigenlijk had ik helemaal geen geld om het restaurant in te richten. Toen ging ik een keer naar de IJhallen en daar kocht ik een tafel. Datzelfde weekend kreeg ik een bod op die tafel en verkocht ik hem. Ik kreeg natuurlijk meteen ontzettend veel spijt, maar hierdoor onstond wel het idee om spulletjes door te verkopen. Doordat ik dat doe, kan ik elke keer weer in nieuwe spullen investeren. En ik vind het ook té leuk dat alles hergebruikt wordt en een nieuw plekje krijgt. Dus nieuwe bewoners van Cascade, kom gerust eens langs voor een unieke inrichting van je huis! 

In Cascade staat ‘delen’ centraal. Zo komt er een gezamenlijk dakterras en een deelauto. Maar jullie hebben een soepjurkenbibliotheek! Wat houdt dat in?
In het kader van delen past dit natuurlijk perfect. Voor €35 word je lid en je blijft dat eigenlijk eeuwig. Je komt bij ons een jurk halen en als je een nieuwe outfit wil, ruil je je jurk gewoon weer om. Zo deel je een gigantische kledingkast met elkaar, wel zo praktisch!

Heb jij nog leuke tips voor de (toekomstige) bewoners van Cascade?

  1. Alkmaar is het mooiste vanaf het water! Je kan bijvoorbeeld vlakbij het station suppen bij El Kombi Sup. Ook heel leuk zijn de ‘Sup it ups’ die worden georganiseerd. Terwijl je op je sup staat, pluk je al het zwerfafval uit de grachten. Bekijk hier de website voor het huren van een sup: https://elkombi.nl/

  1. Natuurlijk moet je de prachtige oude stad ook echt ontdekken. Als je vintage leuk vindt en je nog iets leuks voor je nieuwe huis zoekt, dan kan je de vintage route in Alkmaar afleggen. Je komt dan langs allerlei bijzondere boetiekjes. De route vind je hier: http://vintageroute-alkmaar.nl/

Er is in ieder geval genoeg te beleven in Alkmaar. En als je tijdens het rondje Alkmaar langs SOEPP komt, moet je echt even naar binnen lopen. De sfeer, de mensen, de ontbijtjes en natuurlijk de soep. Het is echt de moeite waard!

Adres:
Hekelstraat 31 & 33
1811 BL Alkmaar
Telefoonnummer:
0722202061
Website:
https://soepp.nl